Bakgrund: Operan ljög om trakasserierna

Operan är inte ensam scenkonstinstitution som har haft problem med sexuella trakasserier den här vintern. Också Cirkus har skakats av en sexskandal. En äldre manlig skådespelare i musikalen Cats ska ha sextrakasserat några av de yngre kvinnorna i ensemblen. De svarade med att lägga bajs i hans skor.

Och problemet rör inte bara Stockholmsteatrarna. På teaterhögskolorna har projektet Att gestalta kön pågått under de senaste två åren. I slutrapporten presenteras ett nedslående faktum: 20 procent av studenterna har blivit utsatta för sexuella trakasserier när de praktiserat på teatrar runt om i landet. I samtliga fall, utom ett, var det kvinnor som blivit utsatta. Det kan vara en av orsakerna till att de kvinnliga studenterna, oftare än de manliga, kände sig deprimerade när de utvärderade mötet med svensk teaterbransch.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: