Mahubay Filipinos! Länge leve Filippinerna.

Så kom den igen, jämställdhetsrapporten som svenska medier älskar: The Gender Gap Index, som gjorde Sverige etta i jämställdhet – i år igen.

Fyra aspekter har mätts: Ekonomi, Hälsa, Utbildning och Politik. Politik i andel kvinnliga ministrar och – eftersom inget land än lyckats lösa ekvationen lika lön för lika arbete – mäts Ekonomi i storleken på oskäliga löneskillnader.

Man har gjort en poäng av att mäta jämställdhet och inte nivåer. Det gör att rapporten bara bryr sig om hur ett land fördelar sina resurser – inte hur stora de är. Då visar det sig att Namibia (29) slår USA (31) som slår Uganda (50) som slår Frankrike (51) med en hårsmån.

Sverige har det bästa sammantagna resultatet, men underkategorierna visar att världens bästa land inte är bäst i världen på någonting – förutom Politik. Sverige är rankade 27:a i Utbildning, 6:a i Ekonomi och oroande 73:a i Hälsa. Det kan vara värt att tänka på när Sverige vill leka jämställdhetsparadis.

Att Sverige ändå rankas 1:a beror på att vi gör bra ifrån oss i en kategori där alla andra suger. Reinfeldts andel kvinnliga ministrar ger resultatet som kompenserar de övriga bottenoteringarna.

Landet som är bäst i flest kategorier är inte Sverige, men Filippinerna. De är 1:a i Hälsa, 1:a i Utbildning, 2:a i Ekonomi och på nr 14 i Politik.

25 grader varmt och sol är det dessutom. Hej då, svensk självgod jämställdhet. Och Mabuhay Filipino!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: